Under sommaren 2022 har fågelinfluensa konstaterats hos vilda fåglar på flera platser i landet vilket är ovanligt för årstiden. Det är framför allt fågelarter som häckar i kolonier som har drabbats på västkusten, Gotland, Skåne och Halland.
Läs mer om smittläget för fågelinfluensa i SVAs epidemiologiska lägesbild. Under hösten kan det finnas risk att fågelinfluensavirus fortsätter att cirkulera bland vilda fåglar och SVA vill därför informera om smittskydd i samband med fågeljakt. Under hösten 2021 påvisades fågelinfluensa i flockar med gräsänder respektive fasaner på tre olika platser i landet efter att ett större antal döda fåglar observerats i bestånden. I samband med det tog SVA fram rekommendationer om smittskydd mm i samband med fågeljakt som vi nu vill påminna om.
Tecken på fågelinfluensa
Olika arter av vilda fåglar är olika mottagliga för fågelinfluensa och sannolikheten att de infekteras respektive blir sjuka eller dör varierar stort mellan arter. Andfåglar kan exempelvis bära på fågelinfluensaviruset och smitta andra arter utan att själva bli sjuka. Hönsfåglar såsom fasaner och rapphöns är betydligt känsligare med högre risk för sjukdom och dödsfall. Exempel på symtom som kan noteras är nedsatt allmäntillstånd och neurologiska symtom där de kan få okoordinerade rörelser, förlora flygförmågan eller röra sig i cirklar.
Viktigt med god hygien och smittskydd
För att begränsa smitta till tama och vilda fåglar inklusive utsatta bestånd är det viktigt att tänka på smittskyddet i samband med jakt och annan hantering av utsatta fåglar. Tänk på att tvätta både utrustning, kläder, skor och eventuella hundar som används vid fågeljakt noggrant om man ska besöka olika fågeltäta platser. Tvätta först bort all synlig smuts från skor och utrustning, låt torka och använd därefter desinfektionsmedel. Kläder tvättas i 60 grader och torktumlas med fördel efteråt. Noggrann rengöring är extra viktigt efter fågeljakt om man har egna fjäderfän hemma, om man ska besöka en fjäderfäbesättning eller om man åker mellan gårdar och områden för att jaga eller hjälpa till vid fågeljakt.
Vid hantering av självdöda, vilda fåglar bör man använda handskar, eller vränga en plastsäck/plastpåse om djuret, för att undvika direktkontakt. Tänk på god hygien ochatt hantera materialet i väl ventilerat utrymme, gärna utomhus. Om det finns misstanke om fågelinfluensa är det lämpligt att utöver rengöring tillämpa en karens på 48 timmar mellan hantering av självdöda fåglar och besök på en fjäderfäanläggning eller fågeltäta platser.
Det finns många olika varianter av fågelinfluensa. Risken att den högpatogena fågelinfluensa som har förekommit i Europa under de senaste åren skulle kunna smitta människa bedöms vara låg. Den typ av fågelinfluensa H5N1 som konstaterats i Sverige och Europa under 2021 och 2022 ska inte förväxlas med H5N1 som påvisades i Sverige 2006–2007 som innebar högre risker för människor.
Om du upplever luftvägssymtom efter att hanterat en fågel med konstaterad fågelinfluensa rekommenderar folkhälsomyndigheten att du ska informera vården. Fågelinfluensa är inte en livsmedelsburen smitta och viruset dör vid upphettning.
Vad gäller hundar är risken låg att de ska bli sjuka av fågelinfluensa. Det finns några fall på räv (2 stycken i Sverige), så man kan inte utesluta att hundar skulle kunna bli smittade. Antagligen krävs en relativt hög smittdos för att infektera hundar vilket de exempelvis skulle kunna få om de får i sig delar av en fågel som dött av fågelinfluensa. För att minska risken för smittspridning rekommenderar SVA att man inte jagar fågel i områden där det är pågående sjuklighet och dödlighet bland vilda fåglar.
Rapportera om du ser sjuka eller döda fåglar
Genom att rapportera förekomst av sjuka och döda fåglar på rapporteravilt.sva.se och att skicka in döda fåglar till SVA hjälper man till i arbetet med att bedöma risken för fågelinfluensa i olika regioner och samtidigt bidrar man till SVA:s övervakning av andra sjukdomar.
Vid frågor är ni välkomna att kontakta SVA på 018-67 40 00
Mer information
SVA:s information om fågelinfluensa
SVA – Karta över fågelinfluensa hos vilda fåglar
SVA:s epidemiologiska lägesbilder
Rapportera sjuka/döda vilda djur – Rapporteravilt (sva.se)
Fågelinfluensa – Jordbruksverket.se