Vildsvinsjakt – Sveriges nyaste högvilt
Sedan mitten av 1970-talet, när en rymning skedde ur ett hägn i Södermanland, har vildsvinen etablerat sig i Sverige. Vildsvinen har hög reproduktionstakt och sprider sig fort till nya områden så numera finns det vildsvin i hela södra Sverige och även en bit norr om Dalälven. Under den senaste 10-årsperioden har vildsvinen ökat stadigt, men mellan enstaka år kan det också märkas en minskning.
jagas året runt
Med tanke på den höga reproduktionen går det att ha ett oerhört högt jakttryck på vildsvin utan att populationen för den delen minskar. Om vildsvinsjakt däremot riktar in sig på vuxna hondjur går det dock att sänka populationen snabbt. Vildsvinen rör sig över stora ytor så det är bra om det går att samverka över större områden för att uppnå det som jägare och markägare vill uppnå med den lokala populationen.
Vildsvin får jagas året runt och dygnet runt och för många är det därför det viktigaste viltet och vildsvinsjakt har för många jägare blivit själva anledningen varför man jagar.
Vildsvinen har medfört en ny jaktlig tradition och dessutom tillåts hjälpmedel som tidigare inte varit tillåtna. Därför är det viktigt att det hålls särskilt högt på etiken i vildsvinsjakt. Jägarnas Riksförbund vill att jägare, markägare och jordbrukare ska samarbeta för att på bästa sätt ta hänsyn till de lokala förutsättningarna. På det viset kan vildsvinen vara föremål för en omfattande jakt utan att skapa allt för stor negativ påverkan för jordbruket.
Kötthantering och trikiner
Vildsvinen skiljer sig från övrigt svenskt klövvilt på flera områden. Det ena är djurets sätt att söka födasom gör att det lätt bildas lera på pälsen. När leran blandas med avföring skapas en grogrund för bakterier. Vildsvinskött ska därför hanteras med mer försiktighet än annat kött för att undvika smittspridning. Merparten av bakterierna ger inte några svåra besvär, men en extra tanke på hygienen i skog och kök skadar inte.
Trikiner hos vildsvin
Vildsvin, tillsammans med björn, är de enda vilda djur som vi äter i Sverige som kan sprida trikiner. Trikiner dör vid upphettning över 68 grader men man bör naturligtvis inte ta några risker. Allt vildsvinskött bör självklart testas.
Trikintest görs vid ett ackrediterat laboratorium och det enklaste är att skicka en bit av läggköttet från frambenet. Hur provet skickas och med vilken följesedel avgörs av varje enskilt laboratorium. Risken för att sprida trikiner är också anledningen till varför vildsvinskött inte får säljas eller ges bort direkt från jägare till konsument utan det passerat en godkänd vilthanteringsanläggning. . Under fliken ”länkar” hittar ni länkar till laboratorium som utför trikintester.
Cesium i vildsvinskött
I och med Tjernobylkatastrofen drabbades Sverige av radioaktivt nedfall. Nedfallet var i hög uträckning koncentrerat till några få områden i Sverige. Då vildsvinen ofta söker föda genom att böka i marken ökar riskerna att de får i sig cesium. För mera information kring cesium i vildsvinskött kan man vända sig till strålskyddsmyndigheten.